Doorgaan naar inhoud

Dear Vinyl - 365 Toeren Later

Verjaardagsinterview met Alain en Arthur,

de geestelijke vader en zoon van webshop Dear Vinyl

 

De lockdown blijkt geen slechte periode voor lokale startups. Althans niet voor Dear Vinyl, de authentieke webshop voor vinylliefhebbers die Alain en Arthur De Bruyn, respectievelijk vader en zoon uit het West-Vlaamse Oostkamp, exact een jaar geleden opstartten. We blikken met hen terug op hun eerste jaar muzikaal ondernemerschap. Liefde tussen vader en zoon,liefde voor muziek, liefde voor vinyl en liefde voor de klant: dat is wat blijft hangen na dit interview. En dat vinyl goed draait in tijden van eenzame opsluiting. Zeker wanneer je je webshop runt met een warm hart en een persoonlijke touch.

 

Om in de vinylsfeer te blijven: jullie hebben er 365 toeren opzitten.

Hoe kijken jullie terug op jullie startupjaar?

Arthur(zoon): Het is een ontdekkingsjaar geweest, vooral voor mij, ik was nog niet zo thuis in de vinylwereld. Ik heb de doelgroep leren kennen. Via de berichten die we kregen van de klanten op onze sociale media. Mensen kunnen enorm tevreden zijn wanneer hun pakje vinylplaten aan huis geleverd wordt en alles perfect in orde bleek zijn. Ze aarzelen ook niet om hun tevredenheid te delen. Ik zag ook duidelijk tweeleeftijdssegmenten. Enerzijds klanten van mijn leeftijd die net de vinylwereld induiken en anderzijds klanten van mijn papa’s generatie die vroeger intensief met vinyl bezig zijn geweest en nu de draad opnieuw oppikken met de vinyl revival. Ze stoffen de platen en de platenspeler op zolder af, ende oude liefde komt terug. Ook mede door de lockdown: we zagen de verkoop duidelijk pieken in maart, zonder dat we extra reclame hadden gemaakt. De maanden nadien was er een vrij stabiele en gestage groei, tot we enkele maanden geleden opnieuw overspoeld werden met bestellingen. Wellicht gedeeltelijk door de komst van de tweede lockdown, maar ook omdat we vanaf dan meer zijn beginnen inzetten op Google en Facebook om ons bereik te vergroten.

 

Dus Corona heeft wel degelijk in jullie voordeel gespeeld?

Alain(vader): Zeker, hoe erg we Covid en de lockdown ook vinden, het heeft ons wel wat geholpen. Ook de echt gepassioneerde vinylverzamelaars die je op zondagochtend tegenkomt op platenbeurzen, moesten door de Corona maatregelen uitwijken naar het internet om hun platen te kopen. Die mensen hebben we kunnen bereiken. En het goeie nieuws is vooral dat ze blijven terugkomen. We hebben ongeveer 30% terugkerende klanten, wat betekent dat we toch een aantal dingen goed doen, niet?

 

Hebben jullie dingen bijgeleerd in de loop van het jaar?

Zaken die jullie anders zijn gaan doen?

Arthur: De indeling van de site in genres is in de loop van het jaar verfijnd, en ook de surfervaring en de lay-out hebben we voortdurend aangepast. Mensen wezen ons aanvankelijk op een aantal kinderziektes: het betalingsproces dat niet helemaal vlot liep in het begin, of platen die beschikbaar waren, maar die mensen niet aan hun winkelmandje kregen toegevoegd. Dat is allemaal opgelost ondertussen.

Alain: Gedurende de eerste twee maanden hebben we ook snel ingezien dat we een uitvoerigere beschrijving moesten geven van de kwaliteit van de hoes ende plaat. Dat is nuttig voor de echte vinylliefhebber en rechtvaardigt voor een stuk de prijs. Ook ons assortiment hebben we wat bijgestuurd. Zelf ben ik een grote liefhebber van rockmuziek uit de jaren zeventig en tachtig, weliswaar met een brede liefde voor alle muziek. Maar ik had niet gedacht dat er nog vraag zou zijn naar platen van Abba, Boney M en Kool & The Gang. Tot mijn grote verrassing bleek er nog wel degelijk een publiek voor die goeie seventies disco. Ook Barry White en Lionel Richie zijn nog razend populair. Dat is mooi, zo’n breed publiek kunnen aanspreken. Je krijgt daar veel warmte van terug. Mensen vragen ook expliciet naar dat soort platen, en we gaan daar met plezier naar opzoek. Dat geldt trouwens voor alle platen waar mensen naar vragen. Ik maak er een persoonlijke uitdaging van om die te vinden.

 

Dan mag je voor ons op zoek naar het originele debuutalbum van The Slits.

Alain: Dat is genoteerd. Leuk dat je daarnaar vraagt. Ik kende die band nog niet, maar door de vragen van onze klanten leren we zelf nog elke dag bij. Of bij de aankoop van een lot platen; daar zitten ook soms dingen tussen die je niet kent, maar die je nieuwsgierigheid wekken. Onlangs zat er een plaat bij van The Sound. Daar had ik nog niet van gehoord,maar toen ik de plaat oplegde, was ik verrast door de ongelooflijk sterke new wave songs. Zodra ik de plaat in onze webshop plaatste, was ze meteen verkocht. Nu ben ik uiteraard op zoek naar nog meer platen van die band.

 

Terecht, het is ook een van onze favoriete postpunk bands.

Dus jullie leren zelf nog veel nieuwe muziek kennen?

Alain: Heel veel, en dat maakt het voor ons extra boeiend. Ik heb geleerd om geen vooroordelen te hebben over muziekgenres, neem nu die disco. Ik dacht dat ik als dj al een heelbrede muziekkennis had, maar ik moet toegeven dat ik wellicht amper 10% ken van alle goeie muziek die gemaakt is. Ik ben een rockfan, maar ik was bijvoorbeeld niet zo thuis in de progressive rock. Groepen als Camel, Uriah Heep, Jethro Tull, daar had ik wel al eens een paar nummers van gehoord, maar ik heb ze pas het afgelopen jaar echt leren appreciëren, tijdens onze zoektocht naar albums. Dieprogrock zit muzikaal meestal heel straf in mekaar.

 

Mag ik besluiten dat er vooral vraag is naar tweedehands platen?

Arthur: We hebben ook een mooie selectie nieuwe platen, maar we verkochten het afgelopen jaar toch wel meer tweedehandsplaten. Mensen hebben graag het originele album in bezit. De lokale platenboer, waar mensen doorgaans die originele plaat vinden, was gesloten. Je kan uiteraard je tijd slijten op Discogs op zoek naar oude albums, maar niet iedereen vindt daarin zijn weg. En op de Bol.coms van deze wereld vind je alleen nieuwe lp’s. Zo komen mensen bij ons terecht. Ik denk dat we met Dear Vinyl in België als een van de enigen tweedehandsplaten aanbieden via het internet. Music Mania biedt online enkel nieuwe platen aan.En ook de nieuwe spelers die erbij komen, houden het bij nieuw.

 

Jullie zijn niet van plan om te verkopen via platformen als Discogs?

Alain: Dat is een goeie vraag waar we eerlijk gezegd nog niet hebben over nagedacht. We willen het ook voor onszelf leuk en behapbaar houden. De liefde voor muziek en het persoonlijke contact met de klant moeten blijven primeren. Het mag geen routineklus worden. Het moet authentiek blijven. We willen het gevoel van de plaatselijke platenboer die zijn klant kent vertalen naar een online-ervaring. We zijn wel nieuwsgierig of we dat ook internationaal kunnen waarmaken, maar laten we niet overhaasten. Passie en business moeten mooi in evenwicht blijven. Dat is ook de reden waarom we hiermee zijn begonnen. Nu, als we ooit iemand uit Japan op dezelfde manier kunnen bereiken, of plezier kunnen doen met een bepaalde plaat waar hij of zij naar op zoek is, dan graag.

 

Hoe zit het met de taakverdeling tussen vader en zoon?

Alain: Arthur houdt zich bezig met alle communicatie en marketing, en met de lay-out van de website. We werken via het gekende platform van Shopify, en Arthur heeft daar de ziel van Dear Vinyl in geïnjecteerd. Hij blijft de website constant updaten.

Arthur: Dikwijls via applicaties die ik toevoeg aan Shopify. We zijn nu bezig met een vertaalsite, zodat mensen ook in het Frans kunnen bestellen. Dat resulteert nu al in meer Waalse klanten. We zijn ook gestart met het toevoegen van testimonials: getuigenissen van klanten. Ik probeer me te verplaatsen in het hoofd van de vinylliefhebber. Hij wil duidelijk de platen zien, hij wil erin kunnen zoeken zoals hij dat in een platenwinkel zou doen (op alfabet, op genre,op periode), maar hij is ook geïnteresseerd in het verhaal erachter. Dus zijn we nu ook een ‘storysectie’ aan het toevoegen aan de website. Die storytelling helpt ons om vaker gevonden te worden via Google. SEO (search engine optimalisatie) zoals dat heet. Dat is nog een van de taken die ik op mij neem.

Alain: En ik hou me bezig met de rest. Voornamelijk ons assortiment. Een goede aankoop zorgt voor een goede verkoop. Dat gaat vooral over tweedehands,maar ook ons aanbod nieuwe platen probeer ik uit te breiden. Met voorkeur voor straffe oude albums die opnieuw zijn uitgebracht. Ik hou me ook bezig met het businessaspect. Het is de bedoeling dat we de platen ook financieel draaiende kunnen houden, nietwaar. We doen grote investeringen in stock, dus moeten we de liefde voor muziek wel koppelen aan gezond verstand.

 

We zagen op jullie sociale media dat er naast vader en zoon nog familieleden in het spel zijn. Is Dear Vinyl een familiebedrijf in wording?

Alain: Ja, ik heb het geluk dat mijn vrouw zich kan en wil bezighouden met het versturen van de pakjes, want daar kruipt ontzettend veel tijd in. Zij doet echt heel veel werk. Zo kunnen wij ons focussen op de andere stappen in het traject: de selectie van de platen, de kwaliteitscontrole, de prijszetting, de plaatsing op de website, de reiniging van de platen.Want dat doen we ook hé: voor we de platen opsturen naar de klant,krijgen ze allemaal een antistatische reinigingsbeurt, worden ze visueel gedubbelcheckt én voorzien van een nieuwe binnenhoes en buitencover. Dan pas belanden ze in een goed verpakt pakket en gaan ze naar een ophaalpunt van DPD, de koerierdienst. Met dank aan mijn vrouw.

 

Zag ik op de foto’s ook geen dochter of schoondochter, of loop ik hier op de feiten vooruit?

Alain: (lacht) Ik weet niet of er al een schoondochter in de maak is… Nee, ik heb vier kinderen, waarvan Arthur nummer twee is. Charlotte is de oudste, en haar heb je al enkele keren op de foto’s gezien. Ook Jules en Louis, onze twee andere zonen, staan trouwens op de foto’s die we gebruiken voor onze Facebook- en Instagrampagina’s. De fotoshoot was een beetje een family happening. Ook de buurman- en vrouwwaren van de partij. Altijd sfeer en muziek in huis bij ons.

Arthur: Soms zelfgemaakte muziek. Charlotte is zangeres in een bandje, ik maak ook af en toe nummers op de piano en ook Louis is veel bezig met muziek. En er zijn drie dj’s in de familie. Het is met de paplepel ingegeven.

 

Dear Vinyl is niet jullie hoofdbezigheid. Hoe combineren jullie het met jullie werk (in het geval van Alain) en studies (in het geval van Arthur)?

Arthur: Het voordeel is dat mijn takenpakket flexibel is. Ik kan dat doen waar en wanneer ik wil. Wat niet wegneemt dat ik vaste dagen heb waarop ik berichten post. Dan zorg ik ook dat dat allemaal klaarstaat, maar het op punt zetten van de website doe ik wanneer ik tijd vind. Ik heb aan de unief regelmatig zware weken, en als er dan echt iets online moet gebeuren, dan springen mijn ouders soms ook in. In de vakantie probeer ik ook wel mee te helpen om de pakketjes te versturen, maar dat is natuurlijk iets dat elke dag moet gebeuren. En daar zorgen vooral mijn mama en mijn papa voor.

Alain: Zo gaat dat.

 

Wat me bij een eerste bestelling meteen opviel, is het persoonlijke,handgeschreven tekstje dat jullie bij de platen steken. Wie schrijft die tekstjes? Ik vermoed Alain.

Alain: Ja, dat is mijn dagelijks werkje ’s morgens. Ik maak elke ochtend de bestellingen klaar en schrijf voor elke klant een tekstje. De ene dag met al wat meer inspiratie dan de andere, maar altijd met evenveel liefde. Ik probeer uit de platenkeuze een beetje af te leiden wie de klant is, en dan tracht ik in enkele zinnen een connectie te maken. Wat ons altijd bindt, is de liefde voor muziek, maar als er iemand een plaat van Joy Division, The Cure Of Simple Minds bestelt, dan kan ik me helemaal laten gaan. Dan kan ik al eens een anekdote van vroeger opdissen.

 

Welke platen worden het vaakst gekocht?

Alain: Het zal je misschien verbazen, maar de bestverkochte plaat is de heruitgave van ‘Eisbär’ van de Zwitserse band Grauzone, op twelve inch. Een fantastische undergroundelektroplaat uit de jaren tachtig die ik ook als dj heb grijsgedraaid. Ik heb die tweedehands twee keer in bezit gehad, maar die was meteen verkocht. Maar het is dus de nieuwe uitgave van die koud klinkende ijsbeer die verkoopt als warme broodjes. Verkopen nog heel goed: ‘Rumours’ van Fleetwood Mac, ‘Dark Side Of The Moon’ van Pink Floyd, ‘Alchemy’, het schitterende live album van de Dire Straits…

Arthur: Het grappige bij ‘Alchemy’ is dat, telkens we die plaat opnieuw in de webshop plaatsen, ze steevast binnen de twee dagen verkocht is aan een Nederlander. Al minstens zes keer op rij nu. Blijkbaar hebben ze in Nederland iets met die plaat.

Alain: Dat valt inderdaad op. Verder zijn ook albums van Bruce Springsteen, Lou Reed en The Police heel populair.

Arthur: Alles van de Beatles ook sowieso. En de twelve inch van ‘Love Will Tear Us Apart’ van Joy Division, een heel verzorgde reissue. Met de revival van de postpunk is er echt een hernieuwde aandacht voor die new waveklassieker.

Alain:Ook dooreen serie als ‘Peaky Blinders’ komt de muziek uit de jaren tachtig helemaal terug. Die reeks heeft een schitterende soundtrack met nummers van onder andere Nick Cave & The Bad Seeds.

 

‘Red Right Hand’ in die versie van PJ Harvey, bedoel je? Fantastisch he?

Alain: Jaaaa… Wat een nummer. De ‘Peaky Blinders’ soundtrack staat trouwens op onze webshop. Dat is een absolute aanrader voor wie ‘m nog niet heeft.

 

Welke tien platen mogen volgens jullie in geen enkele collectie ontbreken?

M.a.w. wat zijn jullie topfavorieten?

Alain: Beperken tot tien is een heel moeilijke, en uiteraard ook heel persoonlijke keuze. Maar here we go:

1/ FleetwoodMac – ‘Rumours’

2/ Radiohead – ‘OK Computer’

3/ Dire Straits– ‘Brothers In Arms’

4/ The Cure – ‘Seventeen Seconds’

5/ Tool – ‘Fear Inoculum’

6/ R.E.M. – ‘Automatic For The People’

7/ Tom Waits – ‘Closing Time’

8/ The War OnDrugs – ‘Lost In The Dream’

9/ BlackSabbath – ‘Paranoid’

10/ Neil Young– ‘Harvest’

Van mijn nummer 1 is er overigens een niet te missen documentaire over de opnames. Daarin voel je echt de spanningen tussen de bandleden die opdat moment in de lucht hing.Prachtige plaat.

Arthur: Mijn lievelingsplaat is ‘Into The Wild’ van Eddie Vedder, de soundtrack die hij maakte voor de op ware feiten gebaseerde film over een jonge kerel die alles achterlaat en naar Alaska trekt. Hoewel ik niet zo’n grote Pearl Jam-fan ben, vind ik wat Vedder daar heeft gemaakt echt meesterlijk. Die plaat roept meteen dat hele verhaal bij mij op. Dat is mijn nummer 1. En dan nog, in onwillekeurige volgorde:

-       Dire Straits – ‘Alchemy’ (live)

-       Royal Blood – ‘Royal Blood’

-       Fugees – ‘The Score’

-       Fleetwood Mac – ‘Rumours’

-       Simple Minds – ‘Don’t You’ (maxi single)

-       Depeche Mode – ‘Speak And Spell’

Ik ga ophouden, want de keuze is te moeilijk.

Alain: Wacht, ik denk ondertussen nog aan een nummer 11: Buena Vista Social Club.

 

Ik hoor het al,als we doorgaan, zitten we straks aan een top 100. Een andere, laatste vraag dan maar: zijn er soms mensen die naar heel rare platen vragen?

Alain: Er vroeg me onlangs iemand naar het debuutalbum van The Slits, daar had ik nog nooit van gehoord (lacht). Dus we blijven bijleren en kijken de toekomst met veelenthousiasme en curiositeit tegemoet.

 

Amper twee uur na dit interview mailt Alain ons om te melden dat hij ‘Cut’ van The Slits al te pakken heeft. Een tweedehandsversie voor een schappelijke prijs. Dear Vinyl, het zijn mannen van mooie muzikale woorden én daden.

 

Interview – Tom Berth (Dansende Beren)


 

Opmerkingen

Van Emelen Kark - december 20, 2020

Super service 👍👍

Paul Van Assche - december 20, 2020

De liefde voor vinyl, dat voel ik steeds weer wanneer er een bestelling aan huis komt. Knap werk en nog heel veel succes!

Christophe - december 20, 2020

Top interview met 2 mannen die met hart en ziel bezig zijn met hun zaak

Petra de Kruijf - december 20, 2020

Leuk interview. Succes met de 2e hands én de nieuwe lp’s. 👋 uit 010

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden